Rumah Subsale Vs Rumah Undercon

Saya suka tengok anak muda sekarang berusia 24 tahun dah mula ada kesedaran untuk memiliki rumah.

Ada yang lagi bagus dah ada 2-3 bijik rumah (celik financial bagus-bagus)

Tapi kalau anda masih belum ada rumah tak apa.. belajar dulu ilmu hartanah dan proses beli rumah..kemudian kumpul duit untuk beli..

Yang penting masing-masing ada target tersendiri..

 

Kebanyakan yang bujang ni beli untuk investment..setuju?

Tak kurang jugak ada yang nak beli sebagai rumah untuk tinggal.. Yela..nak menyewa sebulan bayar dah berapa kan? Baik beli dan tinggal.. hujungnya rumah sendiri (kalau bayar bulan-bulan pun) . Tapi kalau tak mampu sewa sahaja dulu.

Tak berdosa pun! Seluk poket tanya kemampuan diri..

 

Jadi dalam artikel ni saya nak share serba sedikit pasal jenis-jenis rumah yang ada di pasaran sekarang.. tapi dari segi sudut kos-kos terlibat.. dan sedikit mengenai pros and cons…

 

Ada dua jenis rumah.. (ada satu lagi..lelong..tapi cerita dua ni jela..)

  1. Rumah subsale
  2. Rumah undercon

 

Rumah subsale

Rumah subsale ni rumah yang dah siap lah senang cakap.. dah ada pemilik sedia ada (samada owner tinggal sendiri, di sewakan atau kosong..) Rumah 2nd hand.. hehe

Untuk anda membeli rumah subsale ni, anda perlu sediakan tunai.. ya tunai…cash.. gedebuk.. kebiasaannya ejen akan advise pembeli untuk sediakan sekurang-kurangnya 15% dari nilai hartanah tersebut..

Pecahan nya:

  • 10% deposit, 3.18% semasa booking (earnest deposit), baki 6.82% semasa tandatangan SPA.
  • 3-5% : legal fee, stamp duty dan lain-lain

Jadi total nak selamat perlu ada 15%…

Kalau rumah harga RM100,000.00, perlu sedia lah RM15,000 (secara kasarnya 15%)

Kalau RM200,000 >>> RM30,000.00 …begitulah seterusnya

Faham kan so far?

Kalau tak ada tunai sebanyak tu?

Jangan bimbang.. kan kerja ejen hartanah ni negotiator.. bolehlah runding dengan pemilik untuk tunggu keluarkan duit EPF.. ya boleh keluarkan.. dengan persetujuan pemilik.. (kalau pemilik sanggup tunggu lah..)

Tetapi sekurang-kurangnya perlu sediakan juga lah dalam 5% dari harga jualan..  ini kerana pemilik pun perlu selesaikan tunggakan dan lain-lain bil untuk unit tersebut..

Kalau tak ada tunai langsung.. agak susah untuk berunding..

Kelebihan rumah subsale:

  • Rumah dah siap (tak ada risiko pemaju lari..)
  • Boleh masuk rumah selepas selesai pindah milik
  • Boleh runding untuk masuk awal (bayar sewa pada pemilik asal selagi belum selesai pindah milik)
  • Boleh sewakan unit selepas selesai pindah milik

[Baca: Title Hartanah Leasehold Freehold]

Rumah Undercon

Baik…bagi rumah undercon pula.. tak sama macam rumah subsale..

Kos untuk miliki pun jauh lebih rendah…

Dan ada pakej yang include legal fee dan deposit rendah..

Antara pakej  yang pemaju biasa offer (kelebihan..)

  • Free legal fee
  • Free kitchen kabinet
  • Free parking
  • Cash back
  • Rebate seperti diskaun bumi 7%..
  • Dan booking serendah RM1,000 (pun ada..)

Selagi kapasiti loan ada, nak ambil 2 biji sekaligus pun boleh..hehehe..

Sebab tak perlu sediakan tunai 15% seperti rumah subsale..

Nampak tak?

Hanya bayar booking dan submit loan.. kalau lulus proceed.. semua pemaju tanggung (tapi better semak betul-betul pakej di tawarkan..)

Bayaran bulanan pula mengikut progress pembinaan unit tersebut.. selepas rumah hampir siap baru perlu bayar full loan installment.

Kebanyakan pembeli adalah dari circle investor.. beli 3-4 unit dan bila dapat kunci nanti, harga akan naik..game nya jual kan 2 unit misalnya dan baki unit di sewakan.. heheh

Cuma.. rumah undercon atau new development ini ada cons dia.. tak adalah semuanya indah belaka..hehe

  • Pertamanya rumah tak boleh diduduki (selagi dalam construction 2-3 tahun)
  • Tak boleh dapat sewa selagi tak dapat kunci (vacant posssesion)
  • Ada risiko pemaju abandon project (projek terbengkalai)

Tapi kalau nak fikir risiko tak habis-habis sampai bila anda tak beli rumah kan?

Setiap risiko boleh di minimakan.. contohnya pemaju lari atau projek terbengkalai ni.. nak minima risiko, sebelum beli semak lah betul-betul latar belakang pemaju.. Lihat track record dia..projek sebelum ok tak? tanya orang yang dah pernah beli unit development yang sebelumnya.. ok tak kualiti unit pemaju bina?

Dari segi sewa pula.. memang tak boleh dapat sewa bulanan lagi..dan perlu bayar progress payment sehingga rumah siap..tapi bila dapat kunci dan harga naik melambung nanti? Kalau jual balik kan dapat untung.. nampakkan kelebihan nanti dekat mana?

Lagi satu rumah undecon ni rumah baru.. berbanding rumah subsale yang dah puluh-puluh tahun (condition pun belum tentu cantik..kos repair pun nak kena consider..)

Yang penting anda perlu study lah lokasi unit, surrounding punya development dan public transport.. bak kata investor otai.. cari booster dia.. tak cukup booster tak perlu beli…

Boleh join kelas-kelas hartanah untuk dapatkan info terkini lokasi yang hot dan zoning yang best untuk investment.

Jangan main beli sahaja.. invest pada ilmu juga..

Harap artikel ini bermanfaat..

P/s: Anda nak tambah ilmu mengenai rumah lelong? Tak tahu potensi rumah lelong?

[BACA ARTIKEL] 5 Perkara Tentang Rumah Lelong Anda Patut Tahu!

Tagged , , , , , , , , ,

Leave a Reply