Tag: hartanah

Panduan Mesin Listing 2020

  Anda seorang ejen hartanah? Dan anda ada masalah LISTING?? Anda berada di laman yang betul. “Dah buat macam-macam tapi owner masih tak lantik untuk jualkan hartanah” “Berhujan berpanas edar flyers dan bisnes kad tapi masih tak dapat listing jugak” “Dah penat ke sana ke sini..lepak dengan kawan kena belanja makan minum nak dapat referral..duit […]

Read more

5 Perkara Tentang Rumah Lelong Anda Patut Tahu!

Hari ini saya nak kongsikan dengan anda 5 perkara tentang rumah lelong yang anda patut tahu. Dan sebab yang ke-5 mungkin anda sendiri tidak sangka. Teruskan membaca. Rumah Lelong Banyak Pilihan Pertamanya terdapat banyak pilihan rumah lelong di luar sana. Selain pasaran subsale, rumah lelong juga adalah pilihan pelabur hartanah. Pilihan ini termasuklah lot-lot tanah, […]

Read more

Residential Unit Vs Commercial Unit

Residential Unit Vs Komersil unit. Apa beza?Ada ke beza? Hari ni saya nak share perbezaan dari segi financing. Kadang-kadang kita tengok iklan property; studio unit, tulis condo dan service apartment. Cantik, sesuai untuk invest. Tapi bila nak beli rupanya komersil unit.. Tak boleh beli ke? Boleh.. Tetapi tunai extra perlulah di sediakan… Kenapa? Baik. Kebiasaannya […]

Read more

RPGT & CKHT , Real Property Gain Tax , Cukai Keuntungan Harta Tanah

RPGT atau Real Property Gain Tax adalah cukai yang di kenakan ke atas keuntungan jualan sesuatu hartanah. Nama lain adalah CKHT atau Cukai Keuntungan Harta Tanah. Bagi unit hartanah yang di beli dan di simpan kurang 5 tahun, cukai ini akan di kenakan ke atas pemilik hartanah apabila hartanah di miliki ingin di jual semula. […]

Read more