Tag: terma hartanah

Mahu Exclusive atau Di Sailang?

“Penting Gila Ke Exclusive Authorization ni??” Jika anda tak pernah dengar term lantikan exclusive dan general authorization…tak mengapa.. Tapi jika anda ejen hartanah dan tak tahu terma ini…hati-hati.. Terma ini jika anda join mana-mana agensi, kebiasaannya mereka akan ajar dan include di dalam silibus training.. Sebab apa? Sebagai ejen hartanah yang sah berdaftar dengan agensi […]

Read more

Rumah Subsale Vs Rumah Undercon

Saya suka tengok anak muda sekarang berusia 24 tahun dah mula ada kesedaran untuk memiliki rumah. Ada yang lagi bagus dah ada 2-3 bijik rumah (celik financial bagus-bagus) Tapi kalau anda masih belum ada rumah tak apa.. belajar dulu ilmu hartanah dan proses beli rumah..kemudian kumpul duit untuk beli.. Yang penting masing-masing ada target tersendiri.. […]

Read more

12 Tengah Malam Nak Semak Market Value?

Ejen hartanah ni.. kerja tak kira waktu.. Hari biasa pun kerja.. hari cuti pun kerja.. hujung minggu pun kerja jugak! Secara puratannya 24/7, 365 hari bekerja.. (tapi kalau cuti pulak tak perlu isi borang..hihi..berapa lama pun tak apa..) Smartphone tu kalau boleh ada 2 power bank standby.. Sentiasa bersedia untuk menjawab panggilan client!! (panggilan Ilahi? […]

Read more

Terma-Terma Bidang Hartanah

Di sini ingin saya kongsi kan terma-terma dalam bidang hartanah yang REN atau Perunding Hartanah patut tahu. Harap anda belajar sesuatu di sini dan moga bermanfaat. 30 Istilah & perkara yang patut REN tahu: (Credit to Bill Rohaizan: Rescom Realty) 1- CoA ~ CoAgency atau coBroke. Bermakna bekerjasama untuk menjayakan jualan hartanah. Terdapat etika-etika yang […]

Read more